Danmark er kendt langt rundt omkring i verden for vores arkitekter, hvor mange har tegnet smukke bygningsværker, der kan ses både her i landet, men så sandelig også i udlandet. De fleste vil nikke genkendende til navnet Utzon og operahuset i Sidney, og det bare for at nævne en enkelt.
De kan nemlig noget helt særligt, de danske arkitekter. De formår at kombinere det smukke, det enkle og det nordiske med noget praktisk og brugbart. Det er fryd for øjet, og det er ikoniske bygninger, der vækker mange følelser hos lige så mange mennesker.
Men de imponerer ikke kun med de store og ikoniske bygninger, de laver mange forskellige løsninger, og der er efterhånden en del huse i Danmark, der er arkitekttegnede, hvoraf flere efterfølgende er blevet fredet.
Der er mere end bare bygninger, for arkitekttegnede køkkener eller haver hører sig også med. Alt, en arkitekt kan få lov til at lege med, gør han eller hun, og det skaber et indre og et ydre, som er fingeraftryk gennem tiden.
De danske møbler
Tidligere var det helt almindeligt, at alle møbler blev fremstillet meget lokalt af møbelsnedkere. Kigger du på ældre møbler, så er der noget tidstypisk over dem alle sammen, men du finder ikke to spisestuer, der er helt ens. Alle havde deres egen stil, indtil møbler blev noget, der blev fremstillet på en fabrik, hvor alle kan få den samme slags.
Det skabte dog grobund for en niche, for der er masseproducerede møbler og andet til hjemmet, og så er der det, der er designet af arkitekter til lejligheden. Nogle af disse ting er dog kommet ud til os alle efterfølgende, men de er lavet med en specifik bygning for øje.
Et godt eksempel på dette er Arne Jacobsens tegnestue, der blandt andet i forbindelse med tegningen af Nationalbanken også designede Vola-armaturet til denne bygning. Et armatur, de er noget helt særligt, og som du nu om dage kan finde i rigtig mange danske hjem i mange størrelser og farver.
Store designklassikere har på denne baggrund set dagens lys, og lige som den danske byggekunst har alt fra tekstiler over møbler fundet vej ud i den store verden, hvor dansk design med rigtig god grund er meget populært.
Design og arkitektur går hånd i hånd. Grænsen er flydende, for en dygtig arkitekt skal kunne tegne og designe noget, der skiller sig ud og er rigtig spændende. Men det skal kunne bygges og holde, og det skal fungere efter hensigten. Det kræver gode evner og en god uddannelse.