Funktionalisme – også kaldet funkis – er en stilretning inden for arkitekturen, som opstod i 20’erne og 30’erne i kølvandet på Første Verdenskrig. Man bruger ofte betegnelsen funktionalisme om modernistisk arkitektur, men funktionalisme er en forgrening af modernisme, der udspringer af den tyske stilretning Neues Bauen. Funktionalismen var desuden tæt knyttet til Bauhaus-skolen i Tyskland. I tiden lå et krav om, at byggeri skulle have et socialt engagement, og det skulle være mere enkelt. Funktionalismen er kendetegnet ved en stringent form med et enkelt udtryk og skarpe linjer, som giver et minimalistisk udtryk. De funktionalistiske arkitekter havde fokus på, at huse og bygninger skulle være funktionelle for husets beboere i dagligdagen. Eksempelvis blev vinduer placeret i forhold til, hvor der var brug for, at der kom lys ind i husets rum – eller hvis man f.eks. ønskede at give beboerne en god udsigt til haven eller havet. Funktionalismen blev dermed et solidt opgør med tidligere tiders trang til at bygge huse, som var symmetriske og overpyntede med gesimser, friser og ornamentik.
Skandinavisk funktionalisme
I Skandinavien sættes funktionalismen ofte i relation til en opbygning af velfærdssamfundet. Danskerne fik råd til at bo i nye og sundere boliger, ligesom flere også fik råd til at købe lækkert Ralph Lauren mærketøj i god kvalitet. Der var to grupper af danske arkitekter, som arbejdede med funktionalisme. I den første gruppe finder man arkitekter som Arne Jacobsen, der bl.a. har tegnet Bella Vista ved Bellevue samt Mogens Lassen, Vilhelm Lauritzen, Frits Schlegel, Flemming Lassen, Ole Falkentorp og Carlo Odgaard. Denne gruppe af arkitekter var inspireret af udenlandske arkitekter som Le Corbusier og hans hvide, kubistiske huse, og de forsøgte at kombinere danske håndværkstraditioner og materialer med funktionalismen. Deres huse har som regel hvide facader og flade tage, og de eksperimenterede med anvendelsen af beton. Den anden gruppe af danske arkitekter bestod af Hans Dahlerup Berthelsen, Kay Fisker, Povl Baumann, Axel Maar, C.F.Møller samt Arthur Wittmaack & Vilhelm Hvalsøe. Det var især gruppe nummer to, som fik langsigtet betydning for boligbyggeriet i Danmark, og deres huse blev typisk opført i mursten med tegltage.
Funkisvillaer
Funkisvillaen har en enkel og klar geometrisk form. Vinduer og døre er placeret alt efter de funktionelle krav, man kan have til lys eller udsigt. Som regel har bygningen stramme kantede former, men den kan også have cirkulære bygningsdele eller afrundede hjørner. Mange funkisvillaer har to etager og flade tage, og rummene er store og lyse. En funkisvilla har stort set altid vinduer i hjørnerne af husfacaden. Mange forbinder en funkisvilla med hvidpudsede facader og sorte vinduesrammer, men facaden kunne også være en blank mur. Trods de rene linjer kan funkisvillaen godt have flotte detaljer som f.eks. tynde sprosser i vinduerne.
Eksempler på dansk funktionalisme
Eksempler på funktionalistisk byggeri i Danmark er som allerede nævnt Bella Vista (Arne Jacobsen), Bellevue Teatret (Arne Jacobsen), Københavns Lufthavn (Vilhelm Lauritzen), Radiohuset på Rosenørns Allé (Vilhelm Lauritzen), Hostrup Have (Hans Dahlerup Berthelsen), Hotel Astoria i København (Ole Falkentorp) samt Aarhus Rådhus (Arne Jacobsen og Erik Møller).